Intake
De intake start met het invullen van een uitgebreid vragenformulier. Hier begint de eerste selectie. We vragen om vooraf over een aantal onderwerpen na te denken zoals motivatie, veronderstelde geschiktheid en onderzoek van de regionale markt. Op basis van de schriftelijke intake vindt de eerste toetsing plaats. Bij een positieve beoordeling volgt een uitnodiging voor een intakegesprek. We vragen hbo werk- en denkniveau. Dit niveau kan ook op een andere manier zijn verkregen dan door een hbo-diploma.
Belangrijk is of de kandidaat echt contact kan maken. In onze visie is de basis hiervan dat iemand werkelijk verbonden is met zichzelf. We kijken dus naar het reflectieve vermogen en naar de mogelijkheid om te kunnen en te willen leren. Tijdens het intakegesprek onderzoeken we of de kandidaat in de basis beschikt over de diverse onderdelen van de beroepshouding. Daarnaast is het belangrijk dat de kandidaat recent geen zwaar verlies heeft geleden. De opleiding is immers bedoeld om een professie te leren en niet om verlies te verwerken.
Plenaire bijeenkomsten
Achttien plenaire bijeenkomsten vormen de rode draad van de opleiding. Hierin worden alle dimensies van het vak belicht en uitgediept. Aan het einde van iedere bijeenkomst ontvangen de studenten het betreffende lesmateriaal zowel op papier als digitaal. Het totale pakket vormt een handreiking voor het werk van uitvaartbegeleider.
De bijeenkomsten zijn in Amersfoort, van 9.30 uur tot 16.30 uur. Tussen 12.30 en 13.30 uur is er lunchpauze. Gelegenheid tot napraten is er tot 17.00 uur.
Regionale bijeenkomsten
Op basis van woonplaats wordt de opleidingsgroep in drie regio’s verdeeld. In negen regionale bijeenkomsten komen studenten bij elkaar thuis om bepaalde onderwerpen samen uit te diepen. In de daarop volgende plenaire bijeenkomst, wordt een korte presentatie als samenvatting gegeven. Op die manier wordt opnieuw verbinding gemaakt met de groep als geheel. Tevens oefenen de studenten hierdoor hun presentatievaardigheden. De bijeenkomsten duren ruim een dagdeel. De ervaring leert dat studenten hier meestal een hele dag voor uittrekken.
Individuele begeleidingsgesprekken
Iedere student heeft de mogelijkheid tot drie begeleidingsgesprekken. Het eerste gesprek is voor iedereen verplicht en vindt plaats op de opleidingslocatie in Amersfoort. Tijdens de gesprekken wordt de beroepshouding verder uitgediept op basis van eigen leerpunten van de student en de observaties van de docent tijdens de plenaire bijeenkomsten.
Stage
Meander heeft in de afgelopen achttien jaar een uitgebreid netwerk opgebouwd van contacten in de uitvaartwereld. Daardoor zijn we in staat voor al onze studenten drie stages te regelen. De drie stages vormen een belangrijke praktijkervaring. Door ons worden de volgende stages geregeld:
- overledenenverzorging (twee dagen)
- bij een crematorium (één dag)
- bij een uitvaartonderneming (zes dagen)
De student maakt van iedere stage een verslag op basis van aangereikte richtlijnen. De docent geeft hierop feedback.
Excursies
Drie excursies geven een aanvullend beeld van de praktijk:
- bezoek aan een kistenfabriek en kleinschalige expositie van omhullingen waarbij de studenten in gesprek gaan met de makers
- bezoek aan een begraafplaats waar we naast een rondleiding vooral gaan oefenen met een 'oefenkist' en een 'oefengraf'
- kennismaking met uitvaartvervoer
Vakvaardigheidsopdrachten
Na de behandeling van de onderwerpen rouwkaarten, in memoria en facturen krijgt de student de opdracht zelf een rouwkaart, een in memoriam en een factuur te maken. De docent kijkt deze na en geeft ze met commentaar terug aan de student. Wanneer de beoordeling onvoldoende is, krijgt de student een herkansing om de vakvaardigheid opnieuw te maken.
Toetsing
Om te bepalen of een student het certificaat van bekwaamheid kan ontvangen, is een beoordelingssysteem ontwikkeld. Er zijn verschillende toetsmomenten gedurende het jaar. De student dient op ieder onderdeel een voldoende te scoren. Lees voor meer informatie over de toetsing van de beroepsopleiding het opleidingsreglement.
Feestelijke certificaatuitreiking
De opleiding wordt afgesloten met een feestelijke certificaatuitreiking. Iedere student wordt daarbij in het zonnetje gezet. Daarbij zijn ook ‘mensen die om de student heen staan’ van harte welkom.