"waar passie en professionaliteit natuurlijk samenstromen"
Meander Netwerk 06 51 83 73 00

Vogelnest

Onderstaande tekst sprak Carolien Huisman, student in de vrijdaggroep 2019, uit na het in ontvangst nemen van het eerste exemplaar van het boek 'Licht op uitvaart' van Marjon Klaassen.

Heeft u ooit leren vliegen? Heeft u ooit vleugels ontwikkeld? U vraagt zich misschien af waar die school dan staat waar ze je vleugels leren ontwikkelen. Wel… hier, u staat er middenin, in het vogelnest. Er zijn mooie parallellen te trekken tussen Meander en een nest met jonge vogels dat leert vliegen.

Marjon en de andere docenten bedienen ons studenten, hongerig en piepend naar informatie, met ongekende bevlogenheid en betrokkenheid. Voor de fouten die we maken als studenten in de klas worden we niet gestraft maar heel hartelijk bedankt met een spreekwoordelijk wormpje. De fouten worden uitgepakt als cadeautjes om van te leren. Dat schept een heel prettige en veilige leeromgeving.
Soms staan we ook met knikkende knieën aan de rand van het nest om tijdelijk uit te vliegen. Zoals op dit moment iedereen een zelfstandig eerste proefvluchtje maakt naar het mortuarium om praktijkervaring op te doen in overledenenverzorging. Na terugkomst worden we weer met open vleugels ontvangen en aangemoedigd onze ervaringen te delen.

Wat houdt dat vliegen nu eigenlijk precies in? In de kern gaat het volgens mij hier over. Hoe verhoud ik mij als mens tot de ander? En dan met name de ander die rouwt. Hoe zorg je dat die ander zich veilig voelt en gezien? Wat kun je doen om verdriet er te mogen laten zijn, om zo de beweging die het leven IS, niet te belemmeren? Wat mij betreft zijn dat cruciale levenslessen die onlosmakelijk verbonden zijn met dat wat ons menselijk maakt.

Het verheugt mij dan ook zeer dat Marjon haar vlieglessen heeft opgetekend. Zo geeft zij haar wijze lessen niet alleen aan ons als studenten door, maar ook aan een ieder die niet het voorrecht heeft onderdeel te zijn van dit vogelnest.

Ik wens u veel vliegplezier!

Meander Uitvaartopleidingen | 06 51 83 73 00 | info@meanderuitvaartopleidingen.nl
Openen in nieuw venster