"waar passie en professionaliteit natuurlijk samenstromen"
Meander Netwerk 06 51 83 73 00

Wat jou als mens raakt, neem je mee in je rol als gids

Gids

Wat zware dagen zijn en hoe je ermee omgaat, noemt Immanuel Baan (1977) ‘een beetje een sensatievraag’. Hij is verbonden aan Meander Uitvaartopleidingen als adviseur en docent-begeleider bij oriëntatiedagen en zelfstandig uitvaartbegeleider. “Meestal willen mensen dan meer weten over situaties die je meemaakt. Waar het in zo’n situatie omgaat is wat jou raakt. Want wat jou als mens raakt, neem je mee in je rol als gids richting familie.”

“Daar gaan we samen met onze studenten naar op zoek: Waar ben jij kwetsbaar. Dan weet je ook waar je ruimte voor moet maken. Als je je eigen rouw niet kent dan wordt het zwaar ” Onderdeel van de opleiding tot gids is vervolgens ook hoe je ruimte maakt en die invult, legt Baan uit, ondersteund door (groeps)begeleiding en intervisie; soms voortgezet na diplomering of via het Landelijk Meander Netwerk. “Zelf ga ik na een intensief gesprek een uurtje in de natuur wandelen. Ook sporten helpt mij om mijn hoofd leeg te maken en  bij mezelf te blijven.”


Samenvallen

Ondanks zelfinzicht en voorbereiding kan een situatie alsnog verrassen, is zijn ervaring. “Na een goede opleiding en steeds meer ervaring (her)ken je je eigen rouw beter en weet je hoe je daarvoor ruimte moet maken. En omdat je handvatten hebt ontwikkeld hoe kun je die ook eerder inzetten. Ik kan geraakt worden als ik verbinding zie tussen mensen. Die waarde, van bijvoorbeeld zestig jaar samen zijn geweest, raakt me en daar wil ik dan ruimte aan geven; als mens en als gids. Door dat te spiegelen en bespreekbaar te maken, ervaren nabestaanden vaak ook de ruimte om rouw en verdriet te beleven.” Dan vallen gids en mens zijn even samen.


Interview door Miriam Vijge in het Vakblad Uitvaart mei/juni 2024

 

Meander Uitvaartopleidingen | 06 51 83 73 00 | info@meanderuitvaartopleidingen.nl
Openen in nieuw venster