"waar passie en professionaliteit natuurlijk samenstromen"
038 421 43 81

Verdiepingsdag Rituelen

Het besef dat rituelen van belang zijn bij afscheid, dringt steeds meer door. Als naasten hiervoor een beroep doen op jou als uitvaartbegeleider, heb je dan voldoende in huis om hen daadwerkelijk hierin te kunnen begeleiden? Hoe ga je met naasten in gesprek zodat je de ‘rituele laag' kunt aanboren, zonder dat als zodanig te benoemen? Hoe doe je dat: een moment markeren? Hoe verdiep je rituelen? Hoe voorkom je ‘rituele uitwassen' waardoor mensen zich zeer ongemakkelijk gaan voelen en er juist een drempel wordt opgeworpen om afscheid te kunnen nemen? Hoe verbind je de verschillende elementen in een afscheidsplechtigheid met elkaar en zorg je dat het een geheel wordt?

In deze verdiepingsdag komen er veel concrete voorbeelden uit de praktijk aan de orde. Het gaat om handelingen, teksten, voorwerpen die ingezet worden om een afscheid zodanig ‘op te tillen' dat mensen zich verbonden weten met elkaar en mogelijk ook met dat wat groter is dan wijzelf. Deze dag bouwt voort op dat wat in de opleiding van Meander over rituelen reeds aan de orde is geweest.

De Verdiepingsdag Rituelen is bedoeld voor oud-studenten en relaties van Meander, en voor andere professionals uit de uitvaartwereld die hun kennis over rituelen in één dag willen verdiepen. De verdiepingsdag wordt begeleid door Suzanne van Horssen. Suzanne had 16 jaar een uitvaartonderneming in Nijmegen en is gespecialiseerd in eigentijdse rituelen (naar de website van Suzanne van Horssen). Suzanne is al jaren als gastdocent kinderuitvaarten verbonden aan Meander. Sinds 2013 begeleidt ze als vaste docent lesgroepen.

Praktische informatie

Data

Op dit moment staat er geen verdiepingsdag gepland.

Aantal deelnemers

Maximaal 16

Aantal dagdelen

2 (1 hele dag)

Tijd

10.30 - 16.00 uur

Locatie

Opleidingscentrum Meander
Zonnebloemstraat 31, Zwolle

Docent

Suzanne van Horssen

Kosten

Reguliere aanmelding: € 120,- (opleiding en/of ervaring in de uitvaartwereld vereist)
Aanmelding met korting: € 80,- (uitsluitend voor oud-Meanderstudenten en stage-adressen)
Inbegrepen zijn koffie/thee, lunch, hapje/drankje na afloop.

Aanmelden

Aanmelden is op dit moment niet mogelijk.

 

Ervaringen van deelnemers - Verdiepingsdag Rituelen, oktober 2014

Deze dag konden wij, man en vrouwen van eerdere tot recentere lichtingen van Meanders beroepsopleiding, onder begeleiding van docente Suzanne van Horssen dieper duiken in het onderwerp rituelen. De een is al een aantal jaren werkzaam in het vak, anderen zijn net gestart of gaan starten, een uitvaartspreekster en iemand die kennis verbreedt met rouwbegeleiding. Kortom, een gevarieerd gezelschap dat meer te weten wil komen over rituelen.

Rituelen kennen we allemaal wel. De grote vraag is echter: welke symbolen, symboolhandelingen en symbooltaal kunnen we toevoegen zodat het ritueel meerwaarde mag krijgen, net er bovenuit getild kan worden. Natuurlijk hebben we van tevoren nagedacht en weten we wel voorbeelden te noemen die hieraan voldoen, maar zeker zijn er ook voorbeelden die als tenenkrommend zijn beleefd. Als rode draad geldt wel dat een ritueel dat aangevuld wordt met symboliek niet teveel 'bedacht' moet zijn, maar eerder mag ontstaan uit een (creatieve) samenspraak, dus gaandeweg de tijd en de interactie tussen uitvaart- of ritueelbegeleider en de voortgaanden.

Uiteraard hebben we dit praktisch beoefend: in een viertal groepjes zijn twee casussen uitgewerkt, zonder al teveel voorbereiding. Die beperkte tijd maakte dat we ook niet te veel konden nadenken en zo ontstonden vier verschillende rituelen, voorzien van symbolen, symboolhandelingen en symbooltaal. Leuk en interessant om daar met elkaar mee te spelen en bewust te worden. Wat ook goed werkt is het horen van ervaringen van elkaar.

Het laatste onderdeel was een korte kennismaking met klank: gaste Bep Pierik gebruikte haar stem en een klankschaal en liet ons wegdrijven in een prachtig klanklandschap. Iets wat zeker ook ingezet kan worden om een ritueel te versterken.

Rituelen, ze zijn heilig - helend en troostgevend.

Carla Remery
Beroepsopleiding Uitvaartbegeleider, 2012-2013

Aanmelden voor een Verdiepingsdag?

Naar de aanmeldpagina

Meander Uitvaartopleidingen | Zonnebloemstraat 31 | 8012 XH Zwolle
Openen in nieuw venster