"waar passie en professionaliteit natuurlijk samenstromen"
Meander Netwerk 06 51 83 73 00

Stage overledenenverzorging

Praktijkervaring opdoen is voor aankomende uitvaartbegeleiders van cruciaal belang. Meander organiseert daarom drie stages voor de studenten van de beroepsopleiding. Overledenenverzorging is de eerste stage in het jaarprogramma.

Uit ervaring weten we dat studenten opzien tegen deze eerste stage. Zij zijn vaak onbekend met de laatste verzorging van overledenen. Onbekend maakt onbemind. De studenten hebben daarom een voorbereidende plenaire studiedag over onder andere de fysieke aspecten, werkwijze en specifieke en cosmetische handelingen. Het bewaken en respecteren van eigen grenzen en die van de naasten krijgen bijzondere aandacht.

De studentengroep die gestart is in september 2023 heeft de eerste stage Overledenenverzorging afgerond. Na de praktijkdagen bespreken de studenten in hun regiogroep de brede waaier aan ervaringen. Dit geeft kennis en inzicht in hun persoonlijke voorkeuren en verschillen in de bejegening van de overledene en hun familie, de ruimte en medewerkers die de overledenen verzorgen; van routinematig, koel en zakelijk tot aandachtig, warm en respectvol.

Studenten ontwikkelen dankzij deze ervaringen hun beroepshouding als uitvaartbegeleider en visie op het vak.


Een greep uit de studentervaringen:

Wat een dagen!

Luiers vervangen, oogkapjes plaatsen, pacemaker verwijderen, openingen weer hechten, rigor mortis opheffen, nagels knippen, bloed verwijderen. Gelzakjes in de keel, mond hechten, lippen insmeren met vaseline, gesloten kaak openen, kunstgebit schoonmaken, scheren, haren in de droogshampoo, aankleden, zo nodig kleding open knippen wanneer het niet past, wonden in folie wikkelen, overledene in de kist plaatsten…

Technisch Liefdevol.  Bevlogen liet ze me zien hoe liefdevol de technische verzorging kan zijn en bovenal wat een liefde het oproept bij de nabestaanden.

Praten deden we wel op de brommer rijdend door de catacomben van het UMCG.

Op een prettige manier samenwerken met alle mensen die betrokken zijn bij een uitvaart, alle schakels, dat  is voor mij belangrijk.

Elk mens is iemands zoon of dochter, is iemands broer, zus, geliefde vader of moeder …

Wanneer we de eerste lichamen uit de koelcel halen, adem ik even diep in en uit. Ben ik hier wel klaar voor? Ik moet erg wennen aan de intense kou en klamheid van het lichaam uit de koelcel.

Omringd door emoties

Heel mooi om te zien hoe betekenisvol het was voor haar dochter.

Want aandacht en schoonheid troost…

Meander Uitvaartopleidingen | 06 51 83 73 00 | info@meanderuitvaartopleidingen.nl
Openen in nieuw venster